Tips voor het privégebruik van een auto

Privégebruik van een auto is toegestaan, maar wel onder strikte voorwaarden. Het is niet altijd makkelijk om volledig aan al deze gestelde eisen te voldoen. Garagenota’s kunnen bijvoorbeeld een probleem vormen als je betaald parkeert vlakbij je woning. Heb je wel een parkeerplaats voor de deur, maar zet iemand anders daar altijd de auto neer? Dan kun je eens een parkeerbeugel overwegen. Er zijn meer zaken om rekening mee te houden als je je auto privé gebruikt. Wij geven je enkele praktische tips.

 

  1. Leg alles goed vast

Wanneer je een zakelijke auto ook privé gebruikt, dan is het belangrijk om alles goed vast te leggen. Denk hierbij niet alleen aan gereden kilometers, maar ook aan het vermelden van de ritten in je agenda, aan de tankbeurten en eventuele parkeerkosten. Deze parkeerkosten moeten worden onderverdeeld in zakelijke en persoonlijke kosten. Zorg ervoor dat je alles vastlegt op het moment dat het gebeurt, zodat je niet in de problemen kunt komen bij een onverwachte controle.

 

  1. Let op de kilometerregistratie

Stel, de afstand tussen je woning en je werk is 23 kilometer in totaal. Toch rijdt je iedere ochtend 28 kilometer, omdat je elke morgen iets om moet rijden om bij de supermarkt een lunch te kopen. Dan is het de bedoeling dat je deze kilometers direct scheidt. Je registreert dus 23 kilometer zakelijk gebruik en 5 kilometer privégebruik. Als je alle kilometers als zakelijk registreert, dan kom je gemakkelijk in de narigheid met de belastingdienst.

 

  1. De Verklaring Geen Privégebruik

Wanneer je een Verklaring Geen privégebruik hebt en er verandert iets op de helft van het jaar, houdt dan rekening met deze verklaring. Ga je bijvoorbeeld een andere auto rijden en verandert de bijtelling? Bekijk dan goed wat er van je wordt verwacht. De verklaring wordt namelijk niet ingetrokken als er iets verandert. Deze blijft een jaar geldig. Het gaat dan om een kalenderjaar.

 

  1. Check je data

Heb je een ingebouwd systeem voor het registreren van je ritten? Dan is het goed om met regelmaat de data te checken om te zien of alles goed verzonden is. Maak ook op regelmatige basis een back-up.