Tips voor een stijlvol milieubewust leven

Het is tegenwoordig niet meer denkbaar om niets af te weten van de milieuproblemen die onze wegwerpmaatschappij met zich meebrengen. Er liggen enorme hoeveelheden plastic in de zeeën en oceanen, het klimaat verandert en zelfs (of juist) in de landen waar men hier niet aan meedoet komen er ernstige consequenties voor. En graag wil jij je steentje bijdragen, maar dan het liefst zonder in een hutje op de hei te moeten gaan leven, je eigen geitenharen sokken te macrameeën en alleen nog maar kleding uit de Zak van Max te dragen. Gelukkig kan dit tegenwoordig: stijlvol maar toch millieubewust. Hoe? Lees snel verder!

Katoenen tassen


Een beetje milieubewuste shopper neemt natuurlijk zelf tassen mee om te voorkomen dat je overladen met plastic en papier thuiskomt. En laat de katoenen tas met opdruk nu juist helemaal hip zijn! Steeds meer bedrijven kiezen voor ecologische alternatieven en laten katoenen tassen bedrukken. Grote kans dat je er dus al eentje hebt of dat je voor een mooie prijs er eentje kunt kopen bij je favoriete winkel. Zorg er voor dat je er altijd eentje opgevouwen in je handtas hebt zitten zodat je geen wegwerptassen meer hoeft te gebruiken.

Dit soort gewoontes voorkomen ook dat je een plastic tas vol plastic tassen hebt thuis (geef toe, ook jij hebt er één) en je hoeft maar één blik daarin te werpen om te bedenken hoeveel tassen dat per jaar gaat schelen. Voor een dagelijks gebruik kun je een klein stoffen etuitje aan de binnenkant van een katoenen tas vastmaken met twee veiligheidsspelden om zo een handige milieuvriendelijke shopper te maken waar je toch nog gemakkelijk je telefoon en portefeuille in kunt vinden.

Milieuvriendelijk lunchen


Ben je iemand die graag zelf lunch meeneemt naar het werk, kijk dan eens waarin je dit meeneemt. Boterhamzakjes en folie zijn natuurlijk niet milieuvriendelijk, maar als de broodtrommel niet jouw ding is en de deksels van je plastic bewaarbakjes zich weer uit de voeten gemaakt hebben (waar blijven die dingen toch?) is het gemak wel prettig. Een stijlvol maar toch milieuvriendelijk alternatief is het herbruikbare Bee’s Wraps papier. Dit is een papier met bijenwas dat aluminiumfolie en zakjes vervangt. Het is nèt zo gemakkelijk om te gebruiken, makkelijk schoon te maken en met de kleurrijke ontwerpen erop ziet het er ook nog eens leuk uit.

Haal je je lunch liever buiten de deur? Geen nood, ook dit kan op een milieuvriendelijke manier. Zorg voor een roestvrijstalen beker waarin je een mes, vork en lepel in een stoffen servet rolt. Dit is iets wat makkelijk in de meeste handtassen past en het voorkomt een hoop wegwerpbestek en servetjes. En zo kan je toch genieten van die lekkere broodjeszaak zonder bij te dragen aan het afvalprobleem.

Wees creatief


Niet alleen is het leuk om zelf dingen te maken, ook kan het voorkomen dat je dingen onnodig weggooit. Door even rond te kijken op internet heb je met een kwartiertje zoeken allemaal leuke ideeën gevonden om objecten op een stijlvolle manier te recyclen, of upcyclen zoals dat heet. Flessen, potjes, kleding, oude meubels, deuren en zelfs lattenbodems vinden een tweede leven met een beetje fantasie. En voor degene met twee linkerhanden die op kleuterschoolniveau knutselen in plaats van stijlvol upcyclen: geen paniek! Er zijn een aantal heel makkelijke projecten te vinden waar je niet voor hoeft te kunnen naaien of timmeren en waar je ook vrij weinig spullen voor nodig hebt.

Katoenen tassen

Gebruikte kleding die nog mooi en draagbaar is kun je natuurlijk ruilen met vriendinnen tijdens een gezellig avondje open garderobe. Maak gewoon een evenement op Facebook aan en verenig het nuttige met het aangename. Ook goede doelen (het Rode Kruis, de Zak van Max, de kringloop winkel, en je plaatselijke steunpunt voor vluchtelingen) zijn blij met kleding die nog gedragen kan worden. Maar wat doe je met je oude truien met een gat of vlek erin? Daar maak je makkelijk met een lijmpistool, schaar en een beetje geduld een hippe sjaal van. Kijk hier maar eens hoe eenvoudig en mooi dit kan worden.

De lege wijnflessen die je overhoudt na je avondje kledingruil kan je natuurlijk netjes naar de glasbak brengen. Maar er zijn op Pinterest en hobbyblogs heel veel makkelijke en mooie decoratieprojecten te vinden met lege flessen. Schilder ze zwart of wit voor modern uitziende vaasjes, week de etiketten eraf en doe er kleine kerstlichtjes in voor een stijlvolle verlichting van de tuintafel of koop schenkdopjes om er een olie en azijnstel van te maken. Er zijn natuurlijk ook veel projecten voor gevorderden, maar deze drie kun je zelfs met weinig ervaring of twee linkerhanden makkelijk zelf maken. Dit is ook een leuke manier om stijlvol je interieur een beetje op te frissen zonder direct nog meer spullen aan te schaffen die je eigenlijk niet echt nodig hebt.

Zo zie je maar dat je met een klein beetje moeite een eigen bijdrage kunt leveren aan een beter milieu zonder dat je meteen als een oude hippie door het leven hoeft. Wanneer je eenmaal begint met dit soort gewoontes en projecten zal je zien dat je overal nieuwe mogelijkheden ziet. En het leuke hiervan is dat het vaak aanstekelijk werkt op de mensen in je directe omgeving ook! Op internet is er heel veel inspiratie te vinden dus ook wanneer je zelf niet overloopt van de creativiteit kun je toch leuke projecten vinden om op een stijlvolle manier beter om te gaan met het milieu. Veel plezier!