Tips voor het inrichten van een grote tuin

Het zijn van die problemen uit een eerste wereldland: hoe moet ik die grote tuin onderhouden zonder dat het ten koste gaat van de rest van mijn leven? Gelukkig zijn er talloze wegen die naar Rome leiden. De beste, leukste en nuttigste tips vind je hieronder.

Maak een foto
Om te beginnen kun je de mooiste tuin creëren door foto’s te nemen. Maak foto’s en bedenk in de comfortabele woonkamer waar je wat wilt neerzetten en maken. Bedenk daarbij goed of je zelf de tuin wilt onderhouden, of dat je daar een tuinman voor in gaat huren. Dat scheelt namelijk nogal in het onderhoud. Je kunt ook voor het complete ontwerp en voor de inrichting een extern bedrijf inhuren.

Experts
Met de foto’s en de oppervlakte van je terrein bij de hand kan je op allerlei leuke sites gaan kijken welke planten, bomen, grassoorten en tegels er zijn. Soms kan het voor de leek handig zijn om daarbij gebruik te maken van de expertise van een doorgewinterde tuinman of -vrouw die je graag zal helpen.

Jaargetijde
Let op het jaargetijde wanneer je de tuin aanlegt. De zaaitijden kunnen verschillen. Daarnaast wil je het hele jaar door een tuin waar wat bloeit. Zorg er daarom voor dat je niet alleen zomerplanten en -bloemen hebt staan.

Grasveld
Een kort gemaaid grasveldje zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Plaats dan een mooie boom ergens tussen het gras voor een bijzonder effect.

Speciaal plekje
Creëer een hoekje voor jezelf waar je je eventjes terug kunt trekken. Met een klein afdakje en een stoel ben je al een heel eind.

villatuin2

Een prachtige tuin
Houd rekening met de zon. Let erop waar de zon op en onder gaat. Je grote tuin afschermen met een haag van bomen kan in de bedragen lopen. Misschien is een eenvoudige schutting net zo effectief? Een villatuin is net even wat anders dan een doorsnee tuin, het geeft je echter wel veel meer mogelijkheden.