Tips voor het onderhouden van je wasmachine

Een goede wasmachine gaat jaren mee en toch kunnen er na verloop van tijd gebreken optreden. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van kalkaanslag op het verwarmingselement, kunnen er nare geurtjes optreden en kan het filter verstopt raken. Volg de onderstaande tips op zodat je langer van je wasmachine kunt genieten.

Maak de machine regelmatig schoon

Een machine schoonmaken die als doel heeft om schoon te maken klinkt een beetje vreemd. Toch is het belangrijk om je wasmachine regelmatig schoon te maken zodat je vetluis en aangekoekte zeepresten voorkomt.

Het beste kun je de machine één keer per maand onder handen te nemen. Dat kan onder andere door de machine een keer leeg op 90 ℃ te laten draaien met een flinke scheut azijn. Daarnaast doe je er verstandig aan om de rubberen rand met keukenpapier na te lopen. Hiermee haal je veel vetluis weg. Vetluis is de viezigheid die zorgt dat je was op termijn kan gaan stinken en dit kan zelfs vlekken op je kleding achterlaten. Vergeet niet het filter schoon te maken. Hier gaan kleine voorwerpen en pluisjes in zitten en kan eenvoudig worden schoongemaakt door het filter uit de machine te nemen en met een stofzuiger schoon te zuigen. Tot slot het zeepbakje. Neem deze uit de machine zodat je het met een borsteltje en een sopje af kunt poetsen.

Voorkom nare geurtjes

Zoals bij de eerste tip al duidelijk werd zorgt vetluis voor een stinkende wasmachine. Vetluis is geen diertje maar een bacterie die ontstaat bij wassen op lage temperaturen. Door de lagere temperaturen lost het wasmiddel minder goed op waardoor vetluis kan ontstaan. Wassen op lagere temparuren is beter voor het milieu dus het advies is om dit gewoon te blijven doen. Gebruik echter wel de onderstaande tips om geurtjes te voorkomen.

Je kunt geurtjes voorkomen door de juiste dosering van je wasmiddel te gebruiken. Vaak zijn mensen geneigd om te veel wasmiddel te gebruiken waardoor vetluis gemakkelijk kan optreden. Gebruik de doseerdop en lees voor gebruik dus goed de gebruiksaanwijzing van het middel. Was daarnaast een keer in de maand op een programma van 90 ℃. Dit zorgt niet alleen dat je wasmachine schoont blijft maar zorgt er ook voor dat vetluis verdwijnt.

Ontkalk de wasmachine

Kalkaanslag in de wasmachine kan ervoor zorgen dat de wasmachine minder goed functioneert. Door de kalkaanslag in het verwarmingselement heeft de wasmachine meer energie nodig om het water op temperatuur te krijgen. De kalkslag ontstaat door de hardheid van het water. Op waterhardheid.nl kun je zien hoe hard het leidingwater voor jouw regio is. Je kunt onder andere Calgon gebruiken om kalkaanslag tegen te gaan. Daarnaast kun je ook natuurazijn, soda of een vaatwastablet gebruiken bij een lege wastrommel en een wasprogramma op 90 ℃.

Laat een ander je wasmachine onderhouden

Mocht je zelf niet zo handig zijn met de bovenstaande tips of schiet het er vaak bij in dan kun je natuurlijk ook altijd een wasmachine huren of leasen. Er zijn redelijk veel online aanbieders zoals bijvoorbeeld Skala waar je voor een vast bedrag in de maand een wasmachine kan huren. Reparatie is bij dergelijke bedrijven altijd inbegrepen waardoor de bovenstaande ongemakken snel worden verholpen. Een ander voordeel van huren is dat je niet in een keer een grote som geld kwijt bent en toch de nieuwste apparatuur in huis hebt.