Tips bij het zelf leggen van je laminaatvloer

Een nieuwe vloer is vaak een leuk idee om je huis weer net even een nieuw tintje te geven. Toch is het vaak een behoorlijke klus om even een nieuwe vloer te leggen. Vaak kun je een aantal dagen niet meer in de keuken komen, omdat er een nieuwe vloer in komt. Dat is natuurlijk niet erg handig. Maar laminaat leggen is daarentegen een stuk makkelijker. Hiervoor hoef je niet een aantal dagen te wachten tot het eindelijk uitgedroogd is. Als het laminaat er in ligt, kun je er meteen gebruik van maken. Daarom een aantal tips om het zelf leggen van een laminaatvloer nog makkelijker te maken.

1 De ondervloer

Het begint allemaal met de ondervloer. Als je de oude vloer eruit hebt gehaald, moet er een goede ondervloer aanwezig zijn, anders heeft het laminaat leggen geen nut. Waar je als eerste naar moet kijken, is of er nog een kruipruimte is onder de vloer. Als dit het geval is, kan er vocht omhoog trekken. Dit vocht kan het laminaat aantasten. Het is daarom verstandig om dan eerst een laag folie te plaatsen, wat het vocht tegen kan houden. Daarnaast kun je er ook naar kijken of de ondervloer geluid dempt. Met name als je ook nog onderburen hebt, is dit een goed punt om rekening mee te houden.

2 Het laminaat zelf

Als de ondervloer eenmaal klaar is, kun je beginnen met het echte werk. Voor het kiezen van het juiste laminaat zijn er vaak veel medewerkers in de doe-het-zelf-zaken, die je kunnen helpen. Ook op internet kun je al een heleboel informatie opdoen over het laminaat.

3 Het leggen van laminaat

Als het laminaat binnen is, is het verstandig om de planken alvast neer te leggen op de manier waarop je het graag wilt hebben. Als je de planken van te voren al op de juiste plek legt, kun je gaan passen en meten. Het kan dan zo zijn dat je toch niet helemaal tevreden bent als je de planken ziet liggen. Omdat het laminaat dan nog niet vast ligt, kun je het nog verplaatsen en het helemaal naar jouw wensen maken.

4 Handig gereedschap

Er zijn een aantal handige tools die je kunnen helpen bij het laminaat leggen. Als het laminaat ingekort moet worden, kun je dat natuurlijk met een zaag doen. Een makkelijkere manier om het laminaat te snijden is een laminaatsnijder. Deze zijn speciaal ontworpen om laminaat gemakkelijk korter te maken. Daarnaast zijn er ook hele sets om makkelijk het laminaat op maat te maken.