Verhuizen: zelf sjouwen of een verhuizer inschakelen?

Verhuizen staat in de top 5 van grootste ergernissen. Toch doen we het zo’n 7 keer in ons leven. De meerderheid van de Nederlanders kiest ervoor zelf te verhuizen. Maar na de verhuizing laat een deel van deze doe-het-zelvers weten liever met een professional in zee te zijn gegaan. Er kwam nogal wat bij kijken…

Laten we eens kijken naar wat je dient te doen als je zelf verhuist en dit vergelijken met de professionele verhuizer. Laten we uitgaan van een zeer gemiddelde verhuizing van 15 kubieke meters aan inboedel.

Zelf verhuizen

Het huren van een verhuisbusje is misschien wel de grootste kostenpost wanneer je zelf je verhuizing regelt. Gemiddeld ben je voor een dag huur van een  bus van 15m3 ruim €130 kwijt. Hierbij is het eigen risico afgekocht zodat wanneer je onverhoopt schade maakt je niks extra’s hoeft te betalen. Een busje is vaak kilometervrij tot 100km. Daarboven betaal je 21 cent per kilometer.

Natuurlijk moet je materiaal hebben. Denk aan verhuisdozen maar ook steekwagens en bijvoorbeeld karretjes. Dekens zijn ook aan te raden, maar afhankelijk van de hoeveelheid breekbaar materiaal. Verhuisdozen kosten zo’n 2,50 euro per stuk. Koop niet te zuinig in, je hebt je meer spullen dan je denkt. Aan overig materiaal ben je zo’n 50 euro kwijt.

Dan is er nog het bedankje aan je vrienden of familie die meehelpen sjouwen. Natuurlijk is dit een beetje een aparte kostenpost, je hebt hem immers zelf in de hand. Maar hier ben je makkelijk 100 euro aan kwijt als je ze mee uit eten neemt of een drankje mee drinkt.

En misschien nog wel het belangrijkste, het kost vrij veel tijd. Je gaat inpakken, demontoren, sjouwen, monteren, uitpakken en fouten maken…

Deze verhuizing zelf regelen zal rond de 300 euro kosten.

Verhuizer inhuren

Wanneer je verhuizers inhuurt ben je af van het sjouwen en regelen van vrienden. Ook het materiaal en vervoer worden geregeld. Inpakken kan je ook uitbesteden maar dit willen velen liever zelf doen.

Voor de 15M3 uit het voorbeeld zal een verhuizer tussen de 350 en 450 euro rekenen. Je verhuist dan verzekerd en zonder zelf te sjouwen. Het inpakken en demonteren dien je wel zelf te doen.

Een verhuizer is dus duurder, maar het verschil is niet zo groot als de meeste mensen denken. En zeg nou zelf. Als je met 2 vrienden een dag moet sjouwen om vervolgens 75 euro te besparen is dat niet heel erg efficiënt. Let er op. Verhuizers hebben het weer drukker, dus soms geldt een wachttijd van een maand. Plannen dus!

Verhuizers zijn niet zo duur als velen denken. En de markt wordt transparanter. Verhuisbedrijven vergelijken is bijvoorbeeld de manier om kosten laag te houden. En dit kan tegenwoordig uiteraard online en gratis.