Verkoop je huis zonder kosten

Wil je je huis snel verkopen, maar zo weinig mogelijk kosten maken? Bijvoorbeeld omdat je al een nieuw huis hebt gekocht, maar het maar niet lukt om van je oude huis af te komen? Of omdat je financiële situatie is verslechterd en je je hypotheek niet meer kan betalen? Dan moet je bij een huizenopkoper zijn. Bij een huizenopkoper kan je gratis je huis verkopen. Zij kopen huizen volledig gratis op, als verkoper hoef je geen kosten te maken. Je bespaart op die manier duizenden euro’s op makelaars- en notariskosten, maar ook op bijvoorbeeld de kosten voor advertenties en bemiddeling.

Courtagekosten makelaar hoge kostenpost

De kosten die een makelaar in rekening brengt voor de verkoop van je huis worden ook wel courtagekosten genoemd en zijn een percentage van de verkoopprijs van je woning. Dit percentage ligt doorgaans tussen de 1,25 en 1,75 procent. Hierdoor is dit meestal de grootste kostenpost bij de verkoop van je huis. Stel, je verkoopt je huis voor 250.000 euro. Uitgaande van een percentage van 1,5 procent ben je dan maar liefst 3.750 euro aan courtagekosten kwijt.

Bespaar duizenden euro’s bij de verkoop van je huis

De kosten voor de notaris liggen over het algemeen zo rond de 1.000 euro. De kosten voor een makelaar spaar je sowieso uit wanneer je je huis aan een huizenopkoper verkoopt. Want er komt geen bemiddeling van een makelaar aan te pas. En de notariskosten nemen zij voor hun rekening. Zo bespaar je dus al snel een paar duizend euro bij de verkoop van je huis. Waarschijnlijk denk je dat dit te mooi klinkt om waar te zijn. Toch is dat niet zo. Maar hoe werkt het dan precies?

Hoe werkt het precies?

Heel simpel. Een huizenopkoper is een organisatie die huizen opkoopt. Ze zijn er vooral voor mensen die snel van hun huis af willen. Indien nodig kunnen ze binnen 24 uur de gehele transactie afronden, zonder dat jij als verkoper daar kosten voor hoeft te maken. Natuurlijk wil een huizenopkoper er wel wat aan verdienen. Dat betekent dat ze je huis weer met winst willen doorverkopen. Indien nodig zullen ze hiervoor je huis nog wat opknappen of verkoopklaar maken. Ook die investering is dan voor hun rekening. Om nog winst te kunnen maken, zullen ze je dus niet de hoogst mogelijke prijs bieden voor je woning.

Vrijblijvend een bod op je huis aanvragen

Maar als je de hoogste prijs wilt, zal je huis vaak lang te koop staan. Bovendien komen dan al die extra kosten ook om de hoek kijken. Wanneer je niet in de positie bent om rustig af te wachten op het beste bod, is het dus gewoon slim om eens alles af te wegen en vrijblijvend een bod op je huis aan te vragen bij een huizenopkoper. Vervolgens kun jij voor jezelf afwegen of je het bod gunstig genoeg vindt of toch liever wilt wachten.