Verticaal tuinieren

Woon je in de stad, maar wil je toch je eigen groenten- of kruidentuintje? Of wil je gewoon wat meer bloemen in je buurt? Dit kan perfect op een kleine oppervlakte op je balkon of je terrasje. Met wat handigheid en een minimum aan materialen kun jij een groene stadswoning creëren waar je heel wat plezier aan beleeft!

De verticale tuin: een bron van vitamientjes!

Elke klusjesman of -vrouw kan zijn of haar eigen stadstuintje creëren. Eigenlijk hoef je geen professionele klusjesman zijn om toch een groen plekje in de stad te scheppen. Kweek vanaf nu je eigen kruiden en groenten! Wij geven jou graag wat tips een inspiratie voor jouw eigen groene hoekje!

Paletten en houten bakjes

Een pallet is ideaal om een verticale tuin te maken. Zet ze op zijn kant tegen een muur. Haal, waar nodig, een paar dwarslatten er af en maak hiermee bakjes waarin je je planten kunt zetten. Een tweede manier is om houten bakjes op elkaar te stapelen. Denk bijvoorbeeld aan oude bierkratten of fruitkistjes. Stapel ze geschranst op elkaar doat je planten voldoende ruimte hebben om te groeien. Ook een opbergrek kan dienen om een heel aantal bloempotten met groenten of kruiden in kwijt te kunnen. Laat hangende planten mooi over de rand komen zodat ze je hele muur vullen.

Plantzakken, flessen, jerrycans, etc…

In de handel kun je plantzakken kopen. Zij zijn geschikt om bijvoorbeeld tomaten, paprika of zelfs aardappelen te kweken. Ze laten lucht door, zijn stevig en gaan een aantal jaren mee. Wil je je budget beperkt houden, ga dan op zoek naar plastiek flessen of jerrycans. Leg ze dwars, maak er een grote gleuf in en vul ze met aarde. Hang ze aan touwen op en je hebt een verticale tuin.

Laat je inspiratie de vrije loop

Voor je groene stadswoning is niets te gek. Zowel je voorgevel, je achtergevel als je balkon mogen eraan geloven. Het is niet alleen een bron van lekker voedsel, het is bovendien decoratief! Wissel groenten, kruiden en bloemen met elkaar af en maak er een kleurrijk geheel van. Wedden dat je van buren en vrienden heel wat positieve reacties krijgt? En wie weet krijg je navolging zodat op lange termijn je hele buurt groener wordt!