Vind de beste woonverzekering

Met een woonverzekering verzeker jij je woning tegen diverse vormen van schade. Risico’s die een rol spelen zijn onder meer brand, diefstal, blikseminslag en waterschade. Het is belangrijk dat je een verzekering vindt die past bij je woonwensen – en vooral de kosten die jij hieraan kwijt bent. Daarom geven we je in dit artikel diverse tips omtrent het verzekeren van je huur- of koopwoning.


Het belang van een goede woonhuisverzekering
In het leven doen zich altijd risico’s voor die je niet altijd zelf kunt dragen. Brand- of waterschade brengen vaak hoge kosten met zich mee. Gelukkig zijn er in Nederland diverse verzekeringen af te sluiten die ervoor zorgen dat jij je daar geen zorgen om hoeft te maken – of in elk geval niet over de kosten die door de schade ontstaan. Deze verzekeringen dekken verschillende risico’s af en zorgen ervoor dat jij financieel onbezorgd verder kunt leven in geval van schade of opnieuw kunt beginnen.

Het verschil tussen de opstal- en inboedelverzekering
De woonverzekering is op te delen in twee verschillende verzekeringen: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Met de opstalverzekering verzeker je de woning en de inboedelverzekering dekt schade die ontstaat aan de inboedel in het huis. Bij de inboedelverzekering zijn veelal ook de spullen in jouw tuin, schuur of garage meeverzekerd. Wel is het belangrijk alles te voorzien van sloten, want anders bestaat het risico dat een verzekeraar in geval van schade niet tot uitkering overgaat. 

Welke dekking kies je?
Natuurlijk wil je een verzekering die perfect aansluit op je wensen. Daarom wordt bij het afsluiten van een opstal- of inboedelverzekering veelal gebruikgemaakt van waardemeters. Aan de hand van deze waardemeters wordt een bepaald verzekerd bedrag vastgesteld. Dit heeft als voordeel dat je geniet van garantie tegen onderverzekering. Mocht zich een schade voordoen, dan krijg je het bedrag uitgekeerd dat vermeld staat op de waardemeter. Sommige verzekeraars werken niet met waardemeters, maar verzekeren verschillende standaardbedragen.

Houd bij elke woonhuisverzekering rekening met een eigen risico. Bovendien heb je de keuze om bepaalde zaken extra mee te verzekeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sieraden, glas of andere kostbaarheden. Uiteraard betaal je hiervoor extra verzekeringspremie. 

Koop- of huurwoning
Als huurder hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dit risico is namelijk ondergebracht bij de woningbouw of verhuurder (de eigenaar van een woning is namelijk verantwoordelijk voor de opstalverzekering, aangezien het huis zijn of haar eigendom is). Wel is het belangrijk een inboedelverzekering af te sluiten, want deze heeft een verhuurder doorgaans niet afgesloten. Met de inboedelverzekering verzeker jij al je spullen in huis. Dit geldt overigens ook voor de koper van een woning. Beschik je over een koopappartement? Dan hoef je vrijwel nooit een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering is namelijk ondergebracht bij de Vereniging van Eigenaren. Wel is het belangrijk dit na te vragen bij het bestuur van de vereniging. 

Woonverzekering vergelijken 
Meestal ben je vrij om te beslissen bij wie je een opstal- of inboedelverzekering afsluit, tenzij je een hypotheek hebt afgesloten. Zoek je een passende verzekering voor jouw woning? Vergelijk dan de verschillende verzekeraars met elkaar en maak vervolgens je beslissing. Doe je dit liever niet zelf? Ga dan langs bij een assurantieadviseur en laat vrijblijvend een offerte voor je maken door een financieel adviseur.