Vintage aan het plafond en op de grond

Vintage aan het plafond en op de grond
Vintage is eigenlijk een chique woord voor tweedehands. Toch is vintage momenteel een behoorlijke trend. Of je nu een vintage interieur neemt uit nostalgie of dat je je interieur aanvult met vintage accessoires, ook de interieurmarkt is helemaal op vintage gesprongen. Een onderdeel van een vintage interieur is het immens populair industriële interieur. Hierbij is de woonruimte ingericht naar een look van de oude 19e eeuwse fabrieken, met gebruik van ruwe en onafgewerkte materialen en het gebruik van veel metaal en aluminium voor bijvoorbeeld de lampen. Wil je ook vintage in je interieur dan is het heel goed mogelijk om vintage aan je plafond te hangen, zoals een mooie vintage lamp als op de grond met bijvoorbeeld een vintage vloerkleed.

Aan het plafond

Industriële lampen zijn tegenwoordig helemaal de trend. Je hoeft niet eens een volledig industrieel interieur te hebben om deze lampen op te hangen. Een industriële lamp heeft dan ook bijzondere eigenschappen. Een dergelijk lamp oogt erg stijlvol, maar tegelijkertijd bestaat het uit ruw metaal met een verweerd uiterlijk. Het zal dan ook altijd een eyecatcher in de woonkamer zijn, want je kunt er niet omheen. De meeste van deze lampen bestaan uit een grote metalen kap die je ook veel tegenkwam in de oude fabrieken. In de kap zit dan een grote bolgloeilamp, zodat je er veel licht mee kunt verkrijgen. De lamp zelf hangt aan het plafond met een ketting. Dit kan een mooi glanzende metalen ketting zijn, maar wil je het echt authentiek hebben, dan moet de ketting een beetje afgeleefd zijn met desnoods wat roest eraan. Dit geldt overigens ook voor de lampenkap. Wanneer je een mooie glimmende metalen lampenkap hebt, dan komt het al niet meer vintage over.

Op de vloer

Net zoals de vintage lampen aan het plafond, zo populair zijn momenteel de vintage vloerkleden op de grond. Wil je een echt vintage vloerkleed, die in het verleden ook echt gebruikt is, dan betaal je daar best veel voor. Deze vloerkleden zijn meestal nog van wol en zijn handgeknoopt. De vintage uitstraling wordt bereikt doordat het kleed slijtageplekken bevat. Uiteraard moet je geen vintage vloerkleed nemen die dusdanig versleten is, dat deze echt kapot is. Een vintage vloerkleed van goede kwaliteit in bijna onverwoestbaar en de slijtageplekken geven het vloerkleed karakter. Er zijn ook vloerkleden te koop met enkel een vintage look. Dit zijn nieuwe en moderne vloerkleden, van modern in kwalitatief materiaal die in massa geproduceerd worden. Dit kan een goed alternatief zijn als een echt vintage vloerkleed te duur voor je is.