Vocht in huis: tips & oplosingen

Vocht in huis is heel vervelend, vooral in de herfst- en wintermaanden. Vochtplekken kunnen namelijk makkelijk veranderen in weer- en schimmelplekken. Om dit te voorkomen is het verstandig goed te isoleren en plekken waar vocht zou kunnen ontstaan (bij ramen en in de badkamer bijvoorbeeld) in de gaten te houden.

Kitranden vervangen
Soms kun je een vochtprobleem heel snel oplossen door de kitranden van ramen te vervangen, ook van bijvoorbeeld de balkon- of achterdeur. Hierdoor kan er geen vocht bij de ramen of tussen de dubbele beglazing terecht komen.

Vochtige muur
Maar in veel gevallen is het een stuk moeilijker. Oude huizen kunnen soms zomaar ineens vochtige muren krijgen. Bijvoorbeeld door heftige regenval, kapot gevroren leidingen of een lekkende dakgoot of regenpijp. Het is verstandig in dit geval om contact op te nemen met een loodgieter, vooral als je lekkage vermoedt. Overigens kunnen vochtige muren ook ontstaan in kamers onder de grond, zoals het souterrain of de kelder.

Muur drogen
Natte muren moeten gedroogd worden met bijvoorbeeld bouwdrogers. Deze zuigen het vocht uit de kamer, waardoor de muur kan opdrogen. Vervolgens is het belangrijk dat je de muren beschermt. Bijvoorbeeld door deze te behandelen met Polykit. Dit is een transparante kit die beton, hout en de buitengevel waterdicht maakt. Laat die heftige regenbui maar komen, jouw huis blijft tenminste droog.