Wintersportkleding opbergen in je kledingkast

Wintersportkleding opbergen aan het eind van het seizoen

Wintersportkleding is kostbaar en zal, bij een goede behandeling, meerdere jaren zijn dienst kunnen doen. Je hebt er dus alle belang bij om aan het eind van het seizoen wat tijd te nemen om de skikleding goed op te bergen.

Sorteren

Het begint bij het sorteren van de verschillende soorten kleding. Doordat je op de piste warm gekleed wilt zijn, bestaat het geheel uit laagjes. Dat begint het met thermo ondergoed. Gelet op het materiaal waarvan dit ondergoed gemaakt is, is het van het grootste belang om het niet zo maar in de wasmachine te gooien. Was thermo ondergoed altijd met een fijn wolwasmiddel en op de hand. De materialen waarvan het ondergoed gemaakt zijn, zijn niet goed bestand tegen agressief wasmiddel. Na het wassen het ondergoed goed laten drogen en altijd opgevouwen en liggend bewaren. Zo voorkomen je dat het gaat uithangen. Hang het even uit om op te frissen voordat je het vervolgens weer draagt.

Donsjas

Laten we beginnen met wat niet mag. Zo mag je een jas van dons nooit chemisch laten reinigen. Wat ook geen goed idee is, is de jas gewoon in de wasmachine stoppen en laten draaien. Hij kan wel in de wasmachine, maar dan op een lage temperatuur en liefst met een speciaal wasmiddel. Vraag dan ook meteen naar een impregneermiddel dat je bij het wassen kunt gebruiken. Na het kleding wassen kan de jas gerust in de droger, mits je hem op langzaam zet. Het drogen moet heel rustig gebeuren, waarbij extra droogballetjes helpen, om de veertjes weer in hun oorspronkelijke positie te krijgen. Na het drogen goed de donsjas uithangen om na te drogen. Nu kan de jas in de kledingkast en is gereed voor een volgend gebruik.

Outdoor kleding

Veel adviezen geven aan dat je outdoor kleding niet te vaak moet wassen. Tegelijkertijd geldt dat door gebruik de softshell jas, of hardshell kleding vies wordt. Door het gebruik ontstaan er viezigheid die zich in de poriën van de kleding zal ophopen, waardoor ze niet meer voldoende ademt. Dat kun je voorkomen door regelmatig een steamer te gebruiken en de kleding te steamen. Doe dit rustig en zorg dat je niet lang op een plek blijft hangen. Is de kleding goed vies, doordat er bijvoorbeeld vlekken opzitten, of omdat je ze gedurende de hele winter regelmatig gebruikt hebt? Dan kan ze in de wasmachine. Gebruik voor het wassen van de wintersportkleding nooit wasverzachter of een agressief wasmiddel. Neem altijd een fijnwasmiddel of een speciaal wasmiddel dat je bij de outdoorspecialist koopt. Ook hier geldt dat je de outdoor kleding goed kunt impregneren door bijvoorbeeld Nikwas TX Direct te gebruiken. Dit middel wordt in reviews aanbevolen. Overigens geldt dat je niet na iedere wasbeurt de kleding hoeft te impregneren.

Fleece vest

Bij een fleece vest is het vooral belangrijk om het na het wassen, ook hier liefst met een fijnwasmiddel, niet uit te hangen. Uithangen zorgt er voor dat het langer wordt en van model verandert. Eenmaal gewassen kan het gerust in de droger, maar dan langzaam laten drogen. Neem de tijd, zodat het weer lekker pluizig wordt. Is het eenmaal droog, hang het dan nog even aan een kledinghaakje uit. Vouw het daarna op en leg het in de kledingkast. Zo blijft het in zijn oorspronkelijke vorm en kan bij het nieuwe seizoen meteen ingezet worden.

Bewaartips

Koop een paar goed ruikende zeepjes en leg die bij de wintersportkleding. Op die manier ruikt de kleding, wanneer je ze voor gebruik uit de kast haalt, lekker fris. Kost heel weinig en levert veel op. Een andere tip is om alles bij thuiskomst meteen schoon te maken, zodat alle viezigheid er uit is. Laat alles heel goed drogen, want een nog ietwat natte plek kan schimmel veroorzaken. Liever een dag langer laten hangen, dan risico lopen. Hang ze ook niet zo maar op zolder, maar zorg er voor dat ze in een gesloten kast komt te liggen. Uiteindelijk wil je er zolang mogelijk plezier van hebben. Mocht je vragen hebben, over het wassen van een product of hoe je het kunt impregneren, neem dan gewoon contact op met de outdoorspecialist.