Wonen in een bijzonder gebouw

De meeste mensen wonen in een appartement of in een woonhuis. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Hoe kom je aan een uitzonderlijke woon plek in een bijzonder gebouw? Hieronder enkele voorbeelden ter inspiratie.

De Watertoren
Tegen het einde van de vorige eeuw verloren veel watertorens hun functie. Ze werden door de waterleidingbedrijven afgestoten en te koop aangeboden. Sommige van deze, vaak monumentale, torens zijn geschikt gemaakt voor bewoning.

Eén hiervan is de watertoren van Olst. Deze watertoren is gebouwd in 1961 en geen monument. Daarom konden er dusdanige aanpassingen gedaan worden dat er een aantal luxueuze maisonettes gerealiseerd konden worden, mét lift en voldoende ramen om te genieten van het schitterende uitzicht.

Via de reguliere huizenmarkt
Deze bijzondere woningen in de watertoren zijn dus gewoon regulier op de markt gekomen. De bewoning ervan vergt geen bijzondere maatregelen, behalve dan dat de bewoners er rekening mee moeten houden dat er heel veel ronde muren zijn!

Bron foto: Pinterest

Als u een instapklare woning zoekt in een bijzonder gebouw, dan is het meestal zo dat u die zult vinden via een makelaar of ontwikkelaar die gespecialiseerd is in erfgoed. Voorbeeld hiervan zijn www.redres.nl en www.hofstaetemakelaardij.nl.

Wonen in een voormalige huis van God
Bent u geïnteresseerd in een woning in een voormalige kerk of wilt u zelf een kerkgebouw kopen en herontwikkelen? Kijk dan eens naar www.reliplan.nl. Daar vindt u een verzameling adviseurs, architecten, eigenaren én kerkgebouwen die te koop staan of in herontwikkeling zijn.

De oude fabriekshal
Voor wie creatief is en bijzonder wil wonen zijn er soms ook nog oude bedrijfspanden die de moeite waard kunnen zijn. Het belangrijkste is de bestemmingswijziging en daarvoor moet u bij de gemeente zijn. Als de gemeente het ermee eens is dat de bedrijfsbestemming wordt veranderd in een woonbestemming is het verder een kwestie van ontwerpen, rekenen en bouwen.