Woning energiebewust en veilig achterlaten met vakantie

Je woning achterlaten als je op vakantie gaat… voor sommigen is het een kriem. Is alles wel goed afgesloten, staat het gasfornuis niet aan, heeft de kat z’n eten wel gehad? Allemaal vragen die door je hoofd kunnen spoken als je op vakantie gaat. Niet om je de stuipen op het lijf te jagen, maar er is nog veel meer om vooraf rekening mee te houden als je de deur voor een paar weken achter je dichttrekt. En dan vooral met het oog op de energiebesparing – en daarbij in sommige gevallen ook de brandveiligheid.

Laat stekkers niet in het stopcontact zitten
Het eerste, en makkelijkste, wat je kunt doen is alle stekkers uit de stopcontacten trekken. Let wel even op of er niet nog iets tussen zit wat wel aan stroom moet blijven. Maar veel stekkers kun je er eigenlijk wel uittrekken. Nergens voor nodig dat die in het stopcontact zitten bij vertrek. ‘Waarom zou ik dat doen?’ denk je misschien. Als eerst omdat het in sommige gevallen gevaarlijk is om stekkers te laten zitten. Door de hitte die kan ontstaan aan, bijvoorbeeld, opladers die in het stopcontact blijven zitten en door een tv op stand-by te zetten, is er brandgevaar. Daarnaast vindt er ook sluipverbruik van energie plaats. Dat betekent dat er stroom ‘lekt’. Bij een televisie kan dit al zo’n 35 euro per jaar zijn aan lekkende stroom. Begrijpelijk dat je niet elke dag alle stekkers uit de stopcontacten zult halen, maar ga je op vakantie en ben je dus een tijd weg, dan is het de moeite waard om sluipverbruik tegen te gaan.

Koelkast en vriezer uitzetten
Apparaten waarbij je er wat beter over na moet denken voordat je de stekker uit het stopcontact haalt, zijn de koelkast en de vriezer. Haal je de stekkers hiervan eruit, zorg er dan voor dat er geen voeding en drinkwaren meer in liggen. En net zo belangrijk: ontdooi de vriezer en haal al het water eruit. Dit is eigenlijk iets wat je sowieso eens in de paar maanden kunt doen, een ijslaag in de vriezer zorgt er namelijk voor dat de vriezer meer moeite moet doen om te koelen. Hierdoor verbruikt de vriezer meer energie en dat kost je meer geld.

Lichtje aan voor de inbreker
Ben je bang dat er wordt ingebroken tijdens jouw afwezigheid en laat je hierom continu een lichtje aanstaan? Hoeft niet, je kunt ook kiezen voor een tijdschakelaar. Hiermee wordt de lamp, of worden een aantal lampen, op een bepaald tijdstip aangezet en later weer uitgeschakeld. Dit is ook nog eens een stuk geloofwaardiger dan lichten elk uur van de dag aan te laten staan.

Kachel laag
Ga je op vakantie in een warme periode, dan is de kans groot dat je de kachel toch al niet heel hoog hebt staan. Is dit wel het geval, denk er dan even aan om de temperatuur wat lager te zetten. Zo rond de 15 graden is prima. De kachel zorgt anders voor een onnodig hoge energierekening.

Boilers uit of aan tijdschakelaar
Boilers zijn flinke energieslurpers. Het is daarom verstandig om deze uit te zetten als je een paar weken van huis bent. Boilers verwarmen water continu, waardoor het verbruik heel hoog is. Hiervoor kun je een tijdklok instellen, wat ook al een goed idee is als je niet op vakantie bent. Zet je de boiler uit, spoel de leidingen dan wel heel goed door als je weer thuis bent en verwarm de boiler goed door voordat je water gebruikt.

Geen dure spullen in het zicht
Laat je laptop, flatscreentelevisie, game-spullen, dure sieraden en andere spullen die de interesse kunnen wekken van inbrekers niet in het zicht liggen. De kans wordt hierdoor groter dat jouw woning doelwit zal zijn tijdens je afwezigheid. En dat is het natuurlijk niet heel erg ontspannen terugkomen.

Lagere energietarieven helpen
Deze extra, onnodige kosten kunnen een stuk lager uitvallen als je energie afneemt tegen een lager tarief. Of als de gemiddelde prijs naar beneden gaat door een hoge welkomstkorting die je ontvangt bij het afsluiten van een energiecontract. Maar ook dan is het zonde om meer energie te verbruiken dan nodig. Voor jezelf, maar ook voor het milieu. Zorg er dus voor dat je je goed voorbereidt op je vakantie, wat betreft de mee te brengen spullen, maar ook met het oog op het energieverbruik en veiligheid in huis tijdens jouw afwezigheid. Als je hier bewust mee bezig bent, dan hoef je je tijdens dat eerste uur van de reis ook niet meer druk te maken over het uitzetten van het gas. En tip: energie besparen in de zomer kan op nog meer manieren.