Zonnepanelen: overstappen of niet?

Zonnepanelen zijn hot. Sinds de prijs van deze duurzame energiebron is gedaald kiezen steeds meer mensen ervoor om met zonnepanelen hun eigen energie op te wekken. Zo’n beslissing gaat natuurlijk niet over een nacht ijs. Overweeg je zonnepanelen aan te schaffen maar twijfel je nog? De belangrijkste voor- en nadelen lees je in deze blog.

Milieubewust en financieel aantrekkelijk

Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen is de besparing op je energierekening. Hoe meer zonnepanelen je neemt, hoe (relatief) voordeliger je uit bent. Dat komt doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. Op termijn leveren zonnepanelen zelfs geld op. Binnen 7 á 10 jaar is het mogelijk je investering terugverdient te hebben.

Als zonnepaneelhouder ben je daarnaast milieubewust bezig. Door gebruik te maken van deze duurzame energiebron minimaliseer je de CO2-uitstoot. Je draagt zo bij aan een duurzame wereld.

Een derde voordeel van zonnepanelen is salderen. Wanneer je minder stroom nodig hebt dan je zonnepanelen opwekken, dan gaat de stroom automatisch het elektriciteitsnet in. Dit wordt teruglevering van energie genoemd. Voor de stroom die je teruglevert, krijg je een vergoeding. Dit wordt salderen genoemd.

Op korte termijn een flinke investering

Zonnepanelen zijn dus op lange termijn financieel en milieubewust oogpunt interessant. Maar natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Zo zijn de aanschafkosten van zonnepanelen hoog. De overheid probeert wel de stap naar groene energie aantrekkelijker te maken door subsidies op zonnepanelen. Daarnaast is het niet altijd eenvoudig om de juiste hoeveelheid duurzame energie op te wekken. Op een windstille bewolkte dag wordt bijvoorbeeld relatief weinig energie opgewekt. Tot slot is regelmatige onderhoud van zonnepanelen niet te voorkomen en zullen de kosten daarvoor niet mis zijn.

Overtuigd?

Zonnepanelen zijn op korte termijn dus een pittige investering. De aanschafkosten zijn relatief hoog, en je verdient je investering over 7 á 10 jaar pas terug. Als je lange termijn gericht bent is de aanschaf van zonnepanelen het overwegen waard. Je draagt bij aan een schonere wereld, en je bespaart kosten op je energierekening. Overtuigd? Informeer dan even naar de mogelijkheden.