8 tips voor onderhoud aan uw CV ketel

Of uw CV ketel nu nieuw is of u hebt hem al een tijdje, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u er optimaal gebruik van maakt. Belangrijk voor zowel uw huis als uw portemonnee. Het onderhoud van uw boiler is echter iets dat de meeste mensen gemakkelijk vergeten. Daarom hieronder 8 tips voor een goede zorg van uw verwarmingsketel.

  1. Jaarlijks onderhoud van de ketel

Om uw ketel zo efficiënt mogelijk te laten werken, moet het regelen van een 12-maandelijks onderhoudscontract door een specialistische loodgieter uw eerste stap zijn. Het contract zal bestaan ​​uit een reeks onderhoudsafspraken om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt en dat uw ketel veilig blijft.

Veel mensen onderschatten het belang van het onderhoud van hun ketel. Maar als u de tijd neemt om alles volledig te laten controleren en onderhouden, betekent dit dat u veel minder snel een koude douche zult krijgen omdat uw ketel onverwacht kapot ging! Als er een probleem is met uw ketel, kan uw technicus dit tijdens de service detecteren, zodat eventuele noodzakelijke reparaties of vervangingen kunnen worden uitgevoerd.

  1. Regelmatige reiniging van de ketel

Het is iets waar je misschien niet aan denkt, maar je ketel verzamelt net als al het andere stof in je huis. Dit betekent dat regelmatig schoonmaken om het ophopen van stof te voorkomen belangrijk is om de levensduur van uw ketel te verlengen.

Sommigen zeggen dat u uw ketel zelf kunt reinigen, maar als u geen professional bent, kan het schoonmaken van de binnenkant van uw ketel gevaarlijk zijn. Niet alleen verwarmen ketels water tot rond de 60 graden, ze zijn van binnen verre van gebruiksvriendelijk. U kunt daardoor het risico lopen dat u uw ketel beschadigt, wat kan leiden tot een gaslek, dus het is altijd het beste om een ​​expert te bellen. U kunt echter wel met een zachte doek de buitenkant van uw boiler afstoffen om te voorkomen dat er extra stof of vuil in komt.

  1. Uw radiatoren ontluchten

Terwijl dit artikel gaat over uw CV ketel, helpt een goed onderhoud van uw radiatoren ook uw ketel. Als uw radiatoren namelijk niet efficiënt werken moet uw ketel veel harder werken.

Zolang er geen verdere problemen zijn, is het ontluchten van uw radiatoren een taak die u snel en gemakkelijk zelf kunt uitvoeren – u hoeft geen loodgieter te bellen om het voor u te doen. U hoeft slechts een kraantje op uw radiator te openen om de ingesloten lucht (waardoor de radiator niet volledig opwarmt) te laten ontsnappen.

  1. Powerflushing

Powerflushing is een service die zich richt op uw radiatoren, maar die uw boiler ten goede kan komen. Een van de tekenen dat uw radiatoren dit nodig hebben, is dat uw ketel steeds lawaaiiger wordt. Powerflushing is een diepe reiniging van uw radiatoren en centrale verwarming die chemicaliën gebruikt om al het slib, roest en ander vuil dat zich in radiatoren, pijpen en boilers vastzet en voorkomt dat ze correct werken weg te spoelen.

Het powerflushen van uw centrale verwarmingssysteem is een effectieve manier om uw ketel op zijn best te houden en te voorkomen dat vuil uw systeem corrodeert of beschadigt.

  1. Controleer de keteldruk

De druk van uw ketel kan een leidende factor zijn in hoe deze presteert. Na verloop van tijd kan uw ketel druk verliezen, waardoor de werkzaamheid afneemt. Hoe vaak u de ketel moet bijvullen, hangt af van de ketel die u heeft, maar het is aan te raden de drukmeter om de paar maanden te controleren. Als de druk laag is (minder dan 1 bar voor de meeste boilers), kunt u de ketel eenvoudig aanvullen door de instructies in uw handleiding te volgen of door uw loodgieter te vragen om u te helpen.

  1. Ruim de rommel op in de buurt van de ketel

Ketels moeten goed worden geventileerd zodat ze goed kunnen werken, wat betekent dat de ruimte eromheen vrij moet worden gehouden. Als uw ketel zich bijvoorbeeld in een kast bevindt, moet u dit gebied niet vullen met jassen en zakken, omdat dit problemen kan veroorzaken met ventilatie. Als u niet zeker weet of het gebied voldoende geventileerd is, zal uw loodgieter u tijdens uw jaarlijkse controle kunnen adviseren.

  1. Koolmonoxide detectoren

Een defecte ketel kan ernstig gevaar voor u en uw gezin veroorzaken, dus het is van vitaal belang dat u ervoor zorgt dat het altijd goed werkt. Als er een probleem is met uw ketel, bestaat het risico van een koolmonoxide lek. Het plaatsen van een detector met een alarm naast uw ketel, en het regelmatig testen ervan, is daarom geen overbodige luxe.

  1. Problemen snel oplossen

Eigenlijk maakt het niet uit hoe oud uw ketel is, het is hoe-dan-ook belangrijk om problemen tijdig te signaleren, zodat deze snel kunnen worden aangepakt. Zorg er in elk geval bij elke klus voor voor dat u altijd een volledig gekwalificeerde CV installateur in de arm neemt, dan blijft uw CV-systeem blijft veilig en efficiënt.

Uw ketel onderhouden

Het onderhouden van uw ketel en centrale verwarming is een doorlopende verantwoordelijkheid en het is belangrijk om te onthouden dat de kleinere, meer routinematige taken die u thuis kunt uitvoeren (afstoffen, controleren van de druk etc.) net zo belangrijk zijn als de taken die uw loodgieter uitvoert.