Meubels en de rest van je inboedel bekostigen: hoe doe je dat?

Koop je een woning, dan sluit je waarschijnlijk een hypotheek af en moet je deze aflossen. Maar daar houdt het qua kosten nog lang niet op. Naast allerlei vaste lasten die bij een huishouden komen kijken, zijn er ook de uitgaven die je moet doen voor de inrichting van je woning. In een lege ruimte kun je niet leven natuurlijk. Banken, stoelen, kasten, apparatuur, kleden… alles bij elkaar kost vast niet maar een beetje. Hoe kun je de spullen die je nodig hebt bekostigen? Heb je nog geld over doordat je hebt gespaard, of kies je ervoor om geld te lenen voor de aanschaf?

Sparen, sparen, sparen

Het is een open deur, maar sparen voor je inboedel is uiteraard de beste optie. Grote kans dat je al langere tijd wist dat je een (eerste) woning ging kopen en dus tijd zat hebt gehad om te sparen. Neem jezelf in die periode vóór de aanschaf van de woning voor om maandelijks een vast bedrag weg te leggen. Niet zo hoog dat je niks meer kunt doen, maar probeer wel een mooi bedrag aan te houden zodat je straks echt een goede spaarpot hebt voor de inboedel. Is het moment van het inrichten daar en ga je het niet redden met het gespaarde bedrag? Dan kun je er altijd voor kiezen om het geld ergens anders te zoeken, namelijk in een lening.

Geld lenen als tweede optie

Als je wilt gaan lenen om de inboedel aan te kunnen schaffen, bedenk dan wel dat je eigenlijk voor alles wat je koopt meer betaalt dan nodig. Leen je, dan betaal je rente over dit bedrag. In principe kosten de meubels en al het andere wat je koopt met dat leenbedrag je dus een bepaald percentage meer. Denk na over het soort lening dat je gaat gebruiken. Je kunt kiezen tussen en persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Het verschil hiertussen zit ‘m in de flexibiliteit en de rente. Met een persoonlijke lening krijg je eenmalig een bedrag, dat je vervolgens aflost met een vast bedrag tegen een vaste rente per maand. Vaak kun je niet extra aflossen op de momenten dat je meer geld te besteden hebt. Neem je een doorlopend krediet, dan kun je vaak wel extra aflossen. De rente die je betaalt over het aflosbedrag staat bij deze lening niet vast. Wel ligt het bedrag dat je kunt lenen bij beide leningen minimaal € 2.500 en maximaal € 75.000. Hoeveel jij kunt lenen, hangt af van je woonsituatie, je inkomen, het soort dienstverband dat je hebt en of je nog andere openstaande leningen hebt. Om te ontdekken hoeveel je kunt lenen en welke lening het voordeligst is, kun je het best even kijken in een online vergelijker waar geld lenen tot de te vergelijken markten behoort. Zo vind je vaak leningen met de laagste rentes.

Tweedehands is hip

Heb je best wat gespaard, maar kun je al die nieuwe spullen daar alsnog niet mee betalen? Denk ook eens aan alle kringloopwinkels die er zijn! En aan de online varianten daarvan, zoals Marktplaats. Hier zijn tal van banken, kasten, lampen, tafels, stoelen en meer voor je inboedel te vinden. En daar betaal je dan een stuk minder voor – tenzij je naar een vintagewinkel gaat. Het leuke van de tweedehands meubels is; ze hebben een verhaal en zijn authentiek, dus niemand heeft wat jij hebt. Je kunt ze ook zelf opknappen en er een eigen stijltje aan geven. Niet heel je inboedel heeft hier vandaan te komen, je kunt ook een combinatie maken van wat je nieuw wilt aanschaffen en waar je eigenlijk wel voor naar de kringloop kunt gaan. Daar word je in elk geval vaak verrast door pareltjes van meubels, en soms zijn ze eigenlijk nog veel waard ook.

Ga eerst naar een vintagewinkel

Dit is echt een gouden tip: ga eerst naar een vintagewinkel. In zo’n vintagewinkel kun je je een beetje oriënteren op wat voor leuk, hip meubilair er in de tweedehandswereld te vinden is. Het is wel handig om niet meteen iets aan te schaffen, maar na een bezoekje zelf even op Marktplaats en andere plekken op internet en in tweedehands winkels te gaan struinen. Daar kun je je dezelfde soort spullen waarschijnlijk een stuk goedkoper vinden, want vintagewinkels zijn vaak duur.