Een badkamer op zolder maken

Misschien ben je bezig met een grootscheepse verbouwing van je hele huis en wil je daarbij ook gelijk je badkamer aanpakken en hem naar een andere plek in huis verplaatsen. Het kan ook zo zijn dat je juist een extra badkamer wil creëren, zodat al je gezinsleden voldoende ruimte en gelegenheid hebben om zich lekker te verfrissen. In veel gevallen kan een badkamer op zolder hierbij de ideale oplossing zijn. Op deze manier benut je immers alle beschikbare ruimte op een heel efficiënte manier. Het maken van je nieuwe badkamer kan leuk zijn als doe het zelf klus, maar je kunt het natuurlijk ook aan een professional overlaten. Het is maar net hoe handig je zelf bent. In ieder geval geven we je graag wat advies.

Voorwaarden om een badkamer op zolder te kunnen creëren

Wanneer je een badkamer op zolder wilt maken zijn een aantal dingen erg belangrijk: de ondergrond, ventilatie en het leidingwerk. De ondergrond oftewel de vloer van je zolder is bepalend voor de vraag of je er wel of geen badkamer op kan plaatsen. Vanzelfsprekend is een badkamer op zolder alleen een optie wanneer de vloer stevig genoeg is om hem te dragen. Als de vloer sterk genoeg blijkt te zijn, kun je gaan nadenken over de volgende stap: is het mogelijk om de aan- en afvoerleidingen door te trekken naar de zolder? Houdt hierbij goed rekening met het bestaande leidingwerk, je wilt immers vast niet een hele verbouwing plegen voor enkel je nieuwe badkamer. Vervolgens bekijk je of de ruimte voldoende geventileerd kan worden. Het vocht dat na ieder gebruik van de badkamer ontstaat moet natuurlijk ergens naartoe kunnen, om zo schimmelvorming te voorkomen. Uiteraard kun je dit laatste gemakkelijk ondervangen door het plaatsen van een ventilator of afzuigsysteem.

Wie gaat de badkamer maken?

Natuurlijk kan het maken van je nieuwe badkamer op zolder een prachtige doe het zelf klus zijn, maar dan moet je natuurlijk wel in het bezit zijn van twee rechterhanden. Bij het maken van de badkamer is het namelijk van het grootste belang dat alles perfect geregeld wordt. Het leidingwerk moet degelijk in elkaar steken en het geheel dient optimaal afgewerkt te worden. Zeker wanneer je badkamer zich op zolder bevindt, wil je immers wel weten dat hij niet kan gaan lekken.