Verfkleuren kiezen: let op de ondertoon

Niet iedereen let erop maar ondertonen in kleuren zijn heel belangrijk. Neem de kleur blauw. Die kan een rode ondertoon hebben, dus ietsje meer naar paars neigen, of een groene ondertoon hebben en dus wat meer naar groen-blauw of turkoois neigen.

Harmonie

Als je de ondertonen in kleuren kunt onderscheiden helpt dat bij het inrichten en decoreren van je huis. Een warme blauw (paarsachtig) en een koele blauw (groenig) zullen meestal niet mooi met elkaar combineren, terwijl een lichte en een donkere blauwtint met dezelfde ondertoon juist harmoniƫren.

Hoe pak je dit aan?

Neem een onderdeel in je interieur dat je bevalt en dat ook zal blijven, bijvoorbeeld de gordijnen. Stel dat deze beige van kleur zijn. Kijk dan eens goed of het beige naar roze, naar grijzig of naar gelig neigt. Als je de ondertoon eenmaal ziet kun je met een gerust hart bijvoorbeeld sierkussens kopen in de kleur van die ondertoon.

Dus als je gordijnen beige zijn met een gele ondertoon dan koop je liever geen grijs of roze daarbij maar geel. Bij een grijzig beige gordijn staat dat geel juist helemaal niet mooi, het wordt er een beetje smoezelig van.

Ongewenste ondertoon niet accentueren

Als je een bruine vloer hebt die je te rood vind qua ondertoon dan moet je die ondertoon niet accentueren met een groen kleed. Rood en groen zijn complementair en versterken elkaar. Kies liever voor een volstrekt neutrale kleur, zoals wit, grijs of zwart.

Grijstinten hebben ook een ondertoon

Grijs kan voor groen worden aangezien als er een drupje groen of geel aan de verf is toegevoegd. Het kan paars lijken door een drupje rood en blauw. Als je niet zeker weet naar welke kleur een grijs neigt, houdt hem dan naast een grijs waarvan je weet dat deze echt alleen wit en zwart bevat.